Trots ett tuffare marknadsklimat stänger nu Greenmerc och Trijo sin första investeringsrunda.
Precis som den traditionella börsmarknaden har även kryptomarknaden haft ett tufft år. Priset på världens största kryptovaluta bitcoin har till exempel gått ned med omkring 60 procent sedan årsskiftet.
Det tuffare klimatet till trots har dock det svenska fintechbolaget Greenmerc, som i början av september förvärvade den svenska kryptobörsen Trijo, nu lyckats stänga sin första investeringsrunda.
– Att Greenmerc och Trijo lyckas stänga den här första investeringsrundan är ett styrkebesked och ett kvitto på vår position på marknaden. Det känns superkul att se att vi har förtroendet från investerarna, säger Arvid Börje Ramberg, vd på Greenmerc och Trijo.
Stora förbättringar på plattformen
Under de senaste två åren har Greenmerc utvecklat en likviditetsmotor för digitala tillgångar som kan konkurrera med de globala börserna. Greenmerc är det första svenska bolag som bygger denna teknik från grunden. Tekniken håller just nu på att implementeras på Trijos handelsplattform, men redan nu har stora förbättringar skett på plattformen.
Nyligen gick till exempel Trijo själva in som market maker på plattformen och utökade därmed likviditeten i orderboken avsevärt. Numera kan alltså Trijos kunder både köpa och sälja kryptovalutor för större summor – utan att det inverkar på kursen.
– Förutom en mycket djupare likviditet får våra kunder även en dynamisk orderbok där de kan följa ordrarna i realtid. Detta är också en grund som bäddar för fler och större förbättringar på sikt, säger Arvid Börje Ramberg.
Sveriges enda renodlade kryptobörs
Genom egen market making minskar även Trijo beroendet av externa aktörer, vilket i sin tur skapar bättre driftsäkerhet och operationell regelsäkerhet. Detta ger en utökad trygghet för kunderna.
Trijo är i dag Sveriges enda renodlade börs för handel med kryptovalutor. Bolaget grundades 2018 och har sedan dess växt stadigt på den svenska marknaden.
Trijo, som är ett av få kryptobolag som är registrerade hos svenska Finansinspektionen, har i dag omkring 27 000 registrerade kunder samt en estimerad handelsvolym på 300 miljoner kronor under 2022.