Mica-förordningen på väg att röstas igenom i EU-parlamentet

I förra veckan godkände Europeiska rådet, den EU-institution som fastställer unionens politiska riktningar och prioriteringar, texten för den så kallade Mica-förordningen. Mica står för ”Markets in Crypto-Assets” och är EU:s förslag på en helt ny lagstiftning kring kryptotillgångar. 

Nu har även EU-parlamentets utskott för ekonomiska och monetära frågor (ECON) godkänt Mica-förslaget. Därmed har förslaget skickats vidare till EU-parlamentet där en slutlig omröstning om dess införande ska ske snart. Om förslaget röstas igenom i EU-parlamentet, och inget oförutsett sker efter det, kan den nya kryptoförordningen träda i kraft från 2024.

Syftet med Mica-förordningen, som är på totalt 168 sidor, är att skapa ett sammanhållet regelverk för kryptovalutor bland EU:s 27 medlemsstater – samtidigt som man vill skydda användare, kunder och investerare.

Lagförslaget fokuserar bland annat på att reglera olika typer av kryptotillgångar som just nu inte omfattas av nuvarande lagstiftning. Sådana tillgångar kan till exempel vara så kallade ”stablecoins”, men förslaget ämnar också att reglera tjänsteleverantörer av kryptotillgångar som till exempel kryptobörser (så kallade CASP:s).

”Det är viktigt att se till att europeiska unionens lagstiftning för finansiella tjänster är anpassad för den digitala tidsåldern och bidrar till en framtidsfokuserad ekonomi som fungerar för människor, bland annat genom att möjliggöra användningen av innovativ teknik”, stod det i Mica-texten från den 5 oktober.

Man hoppas nu att lagförslaget ska få ordning på en i viss mån oreglerad marknad så att kryptobranschen i EU har möjlighet att växa och utvecklas under ett tydligt gemensamt ramverk.

”Kryptotillgångar kan möjliggöra ett innovativt och inkluderande sätt att finansiera företag, även för små och medelstora bolag. När de används som betalningsmedel kan betalningstokens erbjuda möjligheter i form av billigare, snabbare och mer effektiva betalningar, särskilt när det gäller globala betalningar, genom att begränsa antalet mellanhänder”, står det vidare i Mica-texten.

Kontakta oss

Skriv ett meddelande eller ange din epostadress om du endast vill ha GreenMercs nyhetsbrev.

Genom att ange din e-postadress samtycker du till att ta emot nyhetsbrev och annan marknadsföring digitalt. Här kan du läsa mer om samtycket samt hur GreenMerc hanterar dina personuppgifter.